מתנול – רקע כללי
מתנול (Methanol) הוא כוהל טהור שנוסחתו הכימית היא CH3OH המופיע כנוזל חסר צבע, מה שמאפשר לשנע ולאחסן אותו. המתנול מופק בעיקר מגז טבעי, אולם ניתן לייצרו גם ממקורות מתחדשים, כגון: פסולת עירונית ופליטות פחמן דו חמצני.
המתנול משמש כחומר גלם וממיס בתעשייה הכימית והפרמצבטית, בייצור מוצרי פלסטיק, חומרי בנייה, שרפים, צבעים ועוד . בנוסף, מתנול משמש כתחליף דלק לשימושים שונים, כגון תערובת דלקים לתחבורה ואף להפקת אנרגיה וחשמל בתעשייה.
הזמינות של המתנול גבוהה ובזכות מחירו הנמוך לעומת דלקים אחרים, הוא משמש כתחליף אפקטיבי לדלק קונבנציונאלי ברחבי העולם.
כך, למשל, בשנת 2016 , נעשה בסין לבדה שימוש בכ-7 מיליון טון מתנול לצרכי תחבורה בלבד, מה שמהווה כ- 5% מסל הדלקים באותה שנה. בנוסף, מתנול נמצא כבטיחותי יותר ופחות מסוכן לבריאות האדם כיוון שאינו מכיל מרכיבים מסרטנים.
מאחר שהמתנול הוא נוזל טהור וחסר מזהמים, ניתן לשנע ולאחסן אותו בתשתיות הדלקים הקיימות ללא צורך בהשקעות חדשות, ותוצרי השריפה שלו הם פחמן דו-חמצני ומים בלבד, כך שהוא מהווה לא רק תחליף דלקים נוח לשימוש, אלא גם ידידותי לסביבה, ונקי יותר מגז טבעי.
שימוש בתערובות מתנול כתחליף דלקים לתחבורה
בשנים האחרונות נערכו בארץ מספר ניסויים לשימוש במתנול כדלק או מרכיב בלילה בדלק. לצורך כך, נבחנו דגמים שונים של רכבים אשר השלימו נסועה של כ-2 מיליון ק"מ. בשיתוף פעולה ייחודי מסוגו, השיקו קבוצת דור ופיאט קרייזלר העולמית את ה- Fiat 500-M15, רכב המונע בדלק M15 (תערובת של 15% מתנול עם בנזין) ותואם Euro 6.
הדלק צפוי להימכר במחירים אטרקטיביים לצרכנים בתחנות הדלק השונות ברחבי הארץ בעתיד הקרוב.
הצלחת הפרויקט קיבלה משנה תוקף ובמאמצים משותפים עם משרדי הממשלה השונים: משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה, משרד התחבורה, מכון התקנים והמנהלת הלאומית לתחליפי דלקים, נערך ופורסם התקן הלאומי הראשון מסוגו עבור דלק M15 (ת"י 90 חלק 4).
בקבוצת דור ממשיכים לפעול להרחבת הידע ויישום כלכלת המתנול גם כתחליף לסולר להנעת רכבים כבדים כגון משאיות ואוטובוסים. הפיתוח נעשה בשיתופי פעולה עם יצרניות רכב מובילות מרחבי העולם. פתרון של הנעה ב100% מתנול (M100) יביא בשורה סביבתית משמעותית, שהרי עיקר זיהום האוויר מתחבורה נובע מפליטות רכבים המונעים בסולר.
שימוש במתנול כתחליף דלק נקי לייצור חשמל ולתעשיה
פרויקט ראשון מסוגו בעולם נערך בישראל בשנים האחרונות- שימוש במתנול כתחליף סולר לייצור חשמל. החל משנת 2014, לאור הצורך להגביר את אמינות אספקת החשמל לעיר אילת ולהפחית את פליטת המזהמים מהתחנה שפעלה עד אז באמצעות סולר, הוסבה תחנת הכוח באילת בהספק של כ- 50 מגה-וואט לפעולה על מתנול. בהשוואה לשריפת סולר, שריפת המתנול נקיה יותר ויתרונו המובהק הוא בהפחתה של 80% בתחמוצות חנקן (NOx). בנוסף, המתנול אינו מכיל גופרית, כך שלא נפלטות כלל תחמוצות גופרית מהתחנה (SO2) וכמות החלקיקים המשתחררים בעת שריפתו הינה נמוכה עד זניחה. תחנת הכוח באילת פועלת כיום על מתנול 24/7 ומאפשרת אספקת חשמל יציבה ואמינה לתושבי אילת והתיירים הפוקדים את העיר.
בנוסף, מפעלים בישראל הנמצאים באזורי תעשייה המרוחקים מצנרת הגז הארצית ונדרשים להפחית את הפליטות, החלו להסב את דודי הקיטור שלהם הפועלים על מזוט בלבד, לפעולה בצורה דואלית שמאפשרת שימוש גם במתנול, שהוא זול ונקי יותר, וגם בדלקים אחרים, ועל ידי כך מצליחים לעמוד ברגולציה הסביבתית המחמירה.
מעבר ליתרונות הסביבתיים, נהנים אותם מפעלים גם מיתרונות כלכליים, מאחר שהמתנול זול יותר מדלקים אחרים, וניתן לבצע את ההסבה אליו בצורה פשוטה וזולה תוך שימוש בתשתיות הקיימות במפעל.
שימוש במתנול כתחליף דלק נקי לתחבורה ימית
תחום נוסף בו נעשה שימוש במתנול הוא התחבורה הימית. לאור החמרת הרגולציה בנושא זיהום אוויר מכלי שיט, בעיקר בים הצפוני ובאגן הים התיכון, החלו חברות ספנות לחפש תחליפי דלקים מתאימים יותר ובעלי כדאיות כלכלית.
כך, למשל, חברת Stena הסבה את המעבורת שמפליגה בין גוטנברג בשבדיה לקיל בגרמניה, לפעולה על מתנול. במסגרת הפרויקט, אשר נתמך גם על ידי האיחוד האירופאי, הוסב מנוע המעבורת מתוצרת Wartsila בהספק 24MW לפעולה על מתנול וזאת על ידי החלפת משאבות הדלק ומערכת ההזרקה בלבד. הפרויקט תרם להפחתה של כ- 60% בפליטות ה- NOx ולהפחתת חלקיקי העשן בכ- 90% לעומת המצב הקודםבנוסף ל- Stena גם חברות אחרות כמו Mitsui ו- MV Lindanger, השיקו כלי שיט המונעים במתנול.
שורה של פרויקטים אלה מעידה על יעילותו וכדאיותו של מתנול כתחליף דלק זול וזמין, אשר יכול לשמש במגוון רחב של יישומים. היותו של המתנול תחליף דלקים נוזלי, זמין ונקי, מאפשר לבצע את ההסבה בצורה פשוטה וזולה תוך ניצול מערכי ההולכה, השינוע והאחסנה הקיימים וללא צורך בביצוע השקעות גדולות אחרות.
הניסיון והידע הייחודי שנצבר בישראל בפרויקטים אלו ואחרים, יכול להפוך אותה לגורם משמעותי בעולם אשר יוביל את התחום, ועל ידי כך יקדם את החדשנות בתעשייה וייצר מקומות תעסוקה איכותיים. בנוסף, ייצור מתנול יכול להגדיל את היקפי השימושים המקומיים של גז טבעי, במקום לייצא אותו לשווקים אחרים, ועל ידי כך לסייע למדינת ישראל לצמצם את התלות בייבוא דלקים מבוססי נפט גולמי ולהגדיל את הביטחון האנרגטי שלה.